Vi skördar vad vi skär.
När du äger ett fruktträd vill du skörda god och rikliga frukter.
Fruktträd som inte beskärs bär frukt av sämre kvalitet och är ofta inte vital.
Detta beror på att ogynnsamt växande grenar inte tillåter tillräckligt med sol och luft att falla in i trädet. Felaktigt beskurna eller obeskurna träd bär antingen lite frukt eller böjer sig ofta under tyngden av tung, sämre frukt och hotar att knäckas. Detta är inte bara skadligt för trädets hälsa, utan också farligt när man skördar frukten.
Grunden för mitt sätt att beskära fruktträd är Oeschberg-beskärningen. Denna metod uppfanns i Schweiz i slutet av 1920-talet och vidareutvecklades av Michael Grolm vid fruktträdsbeskärningsskolan i Thüringen. Där gjorde jag min utbildning till trädvård för naturenlig fruktträdbeskärning. Denna beskärningsteknik främjar den vitala, hälsosamma utvecklingen av dina fruktträd.
Under den vegetationsfria perioden i vårvintern under mars, april (maj) kommer vuxna kärnfruktträd som äpplen och päron att beskäras. Det främjar skotttillväxten under den följande växtperioden.
Även alla typer av unga fruktträd kommer att klippas under denna tid också.
Detta unga träd beskärs med Oeschberg-metoden för att bilda starka ställningsgrenar för ett långt liv.
JAS-metoden står för JULI-AUGUSTI-SEPTEMBER. I den tiden beskärs äldre plommon- och, körsbärsträd samt träd som blev rejält beskärt. De reagera med många vattenskott för att jäma ut obalansen mellan kronan och roten. Därför behövs att klippa ut dem påpassligt i sommaren, där träden lugnar när sig och ger allt energin i fruktutveckling istället för tillväxt.